Voetbal Turkije

Voetbal Turkije

over turkije Het nationale voetbalteam van Turkije (Turks: Türkiye Millî Futbol Takımı) vertegenwoordigt Turkije in verenigingsvoetbal en wordt bestuurd door de Turkse voetbalfederatie, het bestuursorgaan voor voetbal in Turkije. Ze zijn aangesloten bij de UEFA. Turkije heeft zich drie keer gekwalificeerd voor de FIFA Wereldbeker, in 1950, 1954 en 2002, hoewel ze zich terugtrokken uit het evenement uit 1950. Turkije heeft zich ook vier keer gekwalificeerd voor het UEFA European Championship, in 1996, 2000, 2008 en 2016. Ze hebben de halve finale bereikt van drie grote toernooien: het WK 2002, de FIFA Confederations Cup van 2003 en Euro 2008. Na hun derde plaats bij het WK 2002, dat een hoogtepunt markeerde in de Turkse voetbalgeschiedenis, bezet een plek in de top tien van de FIFA World Rankings voor het eerst sinds de ranglijst in december 1992 werd geïntroduceerd.

Vroege jaren.

Het nationale team van Turkije speelde hun eerste wedstrijd ooit tegen Roemenië in 1923, met 2-2. Zeki Rıza Sporel wordt beschouwd als de eerste grote ster van het Turkse voetbal toen hij de eerste twee doelpunten tegen Roemenië scoorde. Turkije speelde hun allereerste officiële wedstrijd op de Olympische Zomerspelen 1924 met een verlies van 5-2 voor Tsjechoslowakije.

1950 FIFA Wereldbeker

Hoewel Turkije zich kwalificeerde voor de Wereldbeker van 1950 en Syrië met 7-0 versloeg, moesten ze zich terugtrekken vanwege financiële problemen.

1954 FIFA Wereldbeker

Turkije kwalificeerde zich vervolgens voor het Wereldbeker van 1954 na een play-off met Spanje. Het Turkse team verloor eerst met 4-1 van Spanje, maar een winst van 1-0 enkele dagen later leidde tot een herhaling. Bij die gelegenheid hielden ze een 2-2 achterstand en boekten hun plaats na een toss. Turkije werd samen met Hongarije en West-Duitsland in een groep geplaatst. De Turken speelden echter nooit Hongarije vanwege het toernooiformat en een 4-1 nederlaag door de Duitsers werd gevolgd door Turkije dat een 7-0 winst maakte op Zuid-Korea. Turkije verloor de play-off naar West-Duitsland met 7-2. In 1956 speelde Turkije echter Hongarije in een vriendschappelijke wedstrijd in Istanbul, waarbij hij versloeg wat een van de sterkste teams van het tijdperk was, 3-1. Lefter Küçükandonyadis, aantoonbaar een van de beste Turkse spelers aller tijden, scoorde twee doelpunten tijdens het toernooi.

Near misses

Ondanks de introductie van een nationale competitie en vertoningen door Turkse clubs in de Europese competitie, zou de jaren zestig een kale tijd zijn voor het nationale team. De meeste spelers van het wereldkampioenschap voetbal uit 1954 gingen met pensioen en de nieuwe generatie spelers slaagde er niet in om zich te kwalificeren voor een groot toernooi. In de jaren zeventig hield Turkije vast aan de Wereldbeker en de UEFA European Championship-kwalificatiewedstrijden, maar het team was een punt te kort om zich te kwalificeren voor zowel UEFA Euro 1972 als Euro 1976. In de jaren 80 kampte het Turkse team ook met 8-0 van hun ergste nederlagen scorelines tegen Polen en tweemaal tegen Engeland. Toch zouden de WK-kwalificatiewedstrijden in 1990 een keerpunt betekenen voor het Turkse voetbal, waarbij Turkije de kwalificatie in de finale alleen mist. Prominente spelers in deze periode waren onder meer Rıdvan Dilmen, Oğuz Çetin, Rıza Çalımbay, Feyyaz Uçar en de Europese Golden Boot-winnaar Tanju Çolak.

Terug naar boven