Over Turkije

Over Turkije

over turkije De naam van Turkije, Türkiye in het Turks, is te verdelen in twee woorden: Türk, betekent “sterk” en iye, betekent “eigenaar”. Turkije, het ligt in Zuidwest-Azië en Zuidoost-Europa. Turkije ligt dus in 2 continenten. Het Europese gedeelte is verbonden met 3 bruggen naar het Aziatische gedeelte. Het land wordt door politieke en geschiedkundig redenen tot Europa gerekend. Vanwege culturele en religieuze redenen wordt het meer tot Azië gerekend. De hoofdstad van Turkije is Ankara. Oppervlakte van Turkije is 783.562 km² (1,3% water). De munteenheid in Turkije is de Turkse Lira. In Turkije is het 1 uur later dan in Nederland. Turkije grenst aan de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. De buurlanden van Turkije zijn Griekenland, Bulgarije, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Irak en Syrië.

Taal Turkije

In Turkije spreekt men Turks. Maar de cultuur van Turkije is zo groot dat er veel meer verschillende talen word gesproken bijvoorbeeld Koerdisch, Arabisch, Armeens en etc. Daarnaast wordt er ook in verschillende delen van Turkije met andere accenten gesproken. Turkije is verdeeld in 7 regio’s met ieder zijn eigen cultuur.

Veel diversiteit

Turkije ligt niet alleen cultureel op een kruispunt maar ook klimaat. Het oosten van het land heeft hete zomers en ijskoude winters met veel sneeuw. Het gebied langs de Middellandse Zee heeft een mediterraan klimaat, dat zijn warme zomers en winters. Terwijl het noorden van Turkije (het gebied dat het Zwarte Zee grenst) een warm zeeklimaat heeft, dat is vooral veel regen dat verdeeld is over het hele jaar, warme zomers ijskoude winters met veel sneeuw. Verder is Turkije een religieuze land. De belangrijkste religie van Turkije is de islam. Naast de islam heb je nog stromingen waarvan het soennisme het grootste is. Daarnaast heb je nog een klein percentage het christendom.

Flora en Fauna

Turkije is heel erg rijk aan flora en fauna. Zo heb je tulpen in Nederland die eigenlijk oorspronkelijk uit Turkije komen. Door het hooggebergte aan de grenzen van Turkije blijft het in Centraal-Anatolië (het midden van Turkije) droog waardoor er weinig flora daar is. De fauna is nog groot in Turkije. Zo zijn er grote zoogdieren en vogels die zeer zeldzaam zijn. In de hooggebergte waar veel groen en bebost zijn er wolven, bruine beren en varkens.

Democratie Turkije

Turkije is een parlementaire democratie. De president van Turkije is Recep Tayyip Erdoğan en de premier is Binali Yıldırım met de partij AKP. Op de leeftijd van 18 heeft iedereen het recht om te stemmen. Vanaf 2002 gaat het wat beter met Turkije. Zo zie je dat Turkije geen staatsschuld meer heeft en dat de AKP veel bereikt heeft. Je kunt het zien door het aantal luchthavens in Turkije, spoorwegen, autosnelwegen, tunnels van kilometers lang, bruggen, stuwdammen en nog meer. Turkije is lid van de NAVO, de G20, de Verenigde Naties en nog veel meer organisaties. Turkije is een belangrijk land tussen Europa en Azië. Zo gaat er bijvoorbeeld 10% van het wereldwijd transport van aardolie langs Turkije. Mensen die van Europa naar Azië willen gaan moeten meestal overstappen in Turkije. En verder groeit Turkije positief door.

Terug naar boven